20 Aralık 2012

Endüstriyel Kura

Şampiyonlar Liginde 2. Tur eşleşmeleri Nyon'da gerçekleşen kura çekimiyle belli oldu. Buna göre eşleşmeler; 
şeklinde gerçekleşti. 

Galatasaray'ın grup kuralarındaki şansının devam etmesi hepimizi sevindirdi. Terim ve ekibinin grup maçlarının tamamlandığı günden bu yana gönüllerinden geçen rakibin Schalke olduğunu biliyoruz. Bu yüzden bu kuraya en çok onların sevindiğini tahmin ediyorum. Bununla birlikte olası rakiplere bakıldığında Schalke'nin de kura öncesi gönlünden geçen takımın Galatasaray olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yani şu eşleşmeler arasında eşleşmeden iki ekibinde memnun olduğu tek eşleşme diyebiliriz. Belki birazda Porto-Malaga eşleşmesi için benzer şeyler söylenebilir.

Her ne kadar şanslı bir kura çeksek de Galatasaray'ı birbirinden zorlu favorinin olmadığı iki maç bekliyor. Neticede iki denk takımın başa baş mücadelesi olacak. Rakip kim olursa olsun iki ekibinde hücum oyununu benimsemeleri itibariyle maçların bol pozisyonlu bol gollü olacağını düşünüyorum. Hal böyle olunca iki maçta birbirinden keyifli, birbirinden çekişmeli geçecektir. 

Bu eşleşmenin Galatasaray için en önemli boyutuysa sezon başında hayal olarak görülen çeyrek finalin hedef haline gelmesi ve beklentilerin yükselmesidir. Rakip Schalke değilde Barcelona, Bayern, veya Dortmund olsaydı kimse çeyrek final beklentisi içinde olmayacak Galatasaray takım olarak rahat maçlar oynayacaktı. Ancak rakip Schalke olunca tüm camia beklenti içine girdi ve çeyrek final hesapları yapılmaya başlandı. Bu beklenti takıma baskı olarak yansıyacaktır. Bu noktada Terim ve ekibinin bu baskıyı lehimize çevirerek motivasyona dönüştüreceğine yürekten inanıyorum. Çünkü daha önce yaptık yine yaparız. 

Bu eşleşmenin takımımız için bir diğer önemli boyutuysa transfer politikası olacaktır. Çünkü artık olası transfer hedefleri belirlenirken çeyrek final hesapları gözetilerek yapılacaktır. Bu yüzden Galatasaray'ın devre arası transfer döneminde cömert davranacağını düşünüyorum. 

Galatasaray-Schalke eşleşmesinin dikkatimi çeken tuhaf bir yönü var. Galatasaraylı renktaşlarım kızacak belki ama değinmeden edemeyeceğim. Schalke'nin ana sponsoru Gazprom'un Şampiyonlar Ligi resmi sponsorları arasına katıldığı sene Schalke'nin 2. Tura yükselme başarısı göstermesi; benzer şekilde Yapı Kredi'nin Şampiyonar Ligi sponsorları arasına katıldığı sene Galatasaray'ın 2. Tura yükselmesi ve bu iki takımın gönüllerinden geçtiği gibi birbirleriyle eşleşmeleri dikkatimi çekti. Grup kuralarına da bakılırsa bu iki takımın nispeten kolay rakiplerin bulunduğu gruplara düştüğünü görebiliriz. İnsanın aklına ister istemez UEFA'nın sponsorlarını memnun etme çabası içinde olabileceği ihtimali geliyor. Başlığı da futbolun paranın esiri olduğunu vurgulamak için kullandığımız endüstriyel futbol deyiminden esinlenerek endüstriyel kura koydum. Kim bilir artık kuralar da şansa göre değil para sahiplerini memnun etme kaygısına göre çekiliyordur. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder