27 Ocak 2013

SNEIDER'LE YENİ GALATASARAY

Lige verilen aradan sonra, Kasımpaşa maçı öncesi kendmi lige hiç hazır hissetmemiştim.Maçıda bir görevmiş bir vefa borcuymuşcasına izledim. Okul bitirme telaşındaki bir öğrenci olarak benim futbola kafaca hazır olmamam gayet normal. Peki profosyonellerin kafaca sahada olamamsı ne kadar normal ? Kasımpaşa maçı Galatasaray'lı ouyncuların kafa olarak hala ligde olmadıkları bir maçtı. Taraftarların aklıysa, gerçekleşme ihtimali bile Futbol Dünyası'nı ayağa kaldıran Sneijder'in transferindeydi.  Uzun uzun Sneijder'den bahsetmeye gerek yok. Bu güne kadar yapılmış en büyük transferdir. Sonuçlarını zamanla sahada olumlu yada olumsuz görücez.

Aradan geçen bir uzun haftanın üstüne Seijder'in gelişi de eklenince hepimiz derbiyi bir başka heyecanla bekler olduk. Çoğumuz Hollanda'lının yarın ilk onbirde başlamasını beklemesek de, onun gelişi ile sahaya farklı yayılan bir Galatasaray izleyeceğimiz kesin. Yarın işlerin ters gitmemesi durumunda derbinin son otuz dakikasında yeni Galatasaray'ın ilk karelerini görebileceğimizi tahmin ediyorum. Bu gün niyetim hem derbiden ziyade önümüzde ki günlerde Galtarasay'ın olası dizilişleri hakkında biraz kafa yormak.

Geçen yılla bu sene arasında Galatasaray'da yaşanan gözle görülür farkın başlıca iki sebebi olduğunu sürekli söylüyoruz. Birncisi Elmander, Melo, Engin, Hakan Balta (Ufa'nın sakatlığı) gibi kilit isimlerin tamamının formundaki ciddi düşüş. İkincisi ise takıma yeni katılan isimlerin geçen sene Fnenerbahçe maçıyla geçilen ve muazzam işleyen 4-4-2 sisteminin yeni transferlerle pek işlememesi.

Sneijder'in gelişi orta saha ve hücum hattında farklı bir kaç alternatif sunabilir bize.

Bunlardan ilki 4-4-1-1. Yani orta saha aynı kalıcak forvet hattı ise kademeli olarak Sneijder ve Burak, Elmander, Umut üçlüsünden birinden oluşacak. Savunma anlamında sıkıntı yaşamayacağımız bir diziliim. Özellikle Şampiyonlar Ligi ve bazı deplasman maçları için düşünülebilir. Kontra atak istenen maçlarda Burak, oyunu rakip sahaya yığdığımız maçlarda ise Elmander ile (tabi ki formda bir Elmander)  işleyeceğini düşünüyorum. Yine de yirminin üzerinde maç oynayacağımız şu dönemde esas sistem olmak için fazla defansif buluyorum.

Bir diğer alternatif ise klasik 4-3-3. Melo, Selçuk ve Sneijder'den oluşacak kademeli bir orta saha ve önünde üçlü hücum hattı. Bir tarafta muhtemelen amrabat, diğer taraf içinse Trabzonspor'da bir dönem oynadığı haliyle Burak düşünülebilir veya Hamit. (Hamit'in bu bölgede sırıtacağını düşünüyorum) ve son adam olarak Umut ya da Elmander. Nasıl bi kadro olursa olsun bu dizilimin, Takıma kanat savunması anlamnda  çok ciddi zaaflara yol açacağını düşünüyorum. Halihazırda bir sol kanat sıkıntımız var zaten. Çok içime  sinen bir sistem olmadığını söyleyebilirim.

4-3-3e alternatif olabilecek bir 4-2-3-1 var ki her nekadar  hermes  bu sistemden nefret etse de 4-3-3e göre daha dengeli ve Galatasaray kadrosuna uygun bir sstem. Savunmanın önünde Melo ve Selçuk hemen önlerinde Sneijder solda amrabat (Emre) sağda Hamit (zaman zaman Burak'ı bu bölgede kullanıp bir forvet daha kullanılabilir)  ve tek santrafor. Bu sistem hollanda milli takımının da yıllardır uyguladığı sistem. (Abdullah Avcı da uygulamaya çalışıyor.) Fakat uygulaması ciddi zor bir sistem. İleri dörtlünün sürekli kendi içinde bilinçli bir şekilde yer değiştirmesini gerektiren bir sistem. Bugün için değilse de uzun vadede ciddi ciddi denenmesi gereken ve Galatasaray kadro yapısı ile başarlı olunabilecek bir sistem. Ama en az bir yaz kampında çalışılması gerektiğini düşünüyorum.

Ve son olarak, baklava dilimi (Diamond) 4-4-2. Savunmanın önünde  Melo, onun  önüde, sağda Hamit, solda Selçuk ve ve onların önünde Sneijder. hücum hattında ise Elmander (Formundayken alternatifsiz) ve Burak ikilisi zaman zaman da Umut. Bu sistemde Selçuk ve Hamit'in savunma kanatlarına yapacakları katkı çok önemli. Eğer o sıkıntı aşılırsa bu sezon Galatasaray'ın muhtemel diziliminin bu olacağını düşünüyorum. Bu sstemin tek handikapı ise Amrabat, Engin gibi oyunculara yer bulnamayacak olması. Ben kısa vadede (Afrika Kupası sürerken) Fatih Terim'in budizilişle takımı sahaya süreceğini düşünüyorum. Bu sistemin güzel bir tarafı da Yekta'nın daha çok forma şansı bulabileceği bir sistem olması.

Yarın ligin en tempolu, izleyene en çok keyif veren ekiplerinden biriyle Beşiktaş'la karaşılaşıcaz. Umarım yarın yeni Galatasaray'ın ilk günü olur. Skor ne olursa olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder